Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Mając na uwadze dobro księstwa, jako, że dobre rządy są wynikiem mądrości, ogłaszam wszem i wobec, że poszukuję męża mądrego, który służyłby radą w kwestiach zarządzania księstwem Relanium. Mąż, którego wiedza i umysł mnie zadowolą, otrzyma tytuł nadwornego doradcy, a także liczne przywileje i utrzymanie stosowne do tego tytułu.
Mając na uwadze dobro moich synów, ogłaszam wszem i wobec, że poszukuję męża mądrego, który niezrównany jest w sztuce dydaktyki. Mąż, którego umiejętności mnie zadowolą, otrzyma tytuł nadwornego nauczyciela, a także liczne przywileje i utrzymanie stosowne do tego tytułu.
Ogłaszam także, że każdy kto biegły jest w rolnictwie, hodowli, a także znający się na minerałach i innych dobrach ziemi, mile widziany jest w moim księstwie i może stawić się w stolicy mego księstwa, abym mógł ocenić jego biegłość i wiele Mu powierzył.
Nakazuję przybić w formie pisemnej na placach we wszystkich miejscowościach, ogłaszać przez tydzień. Przesyłam prośbę do władz kościelnych o ogłoszenie w niedzielę. Przesyłam do pozostałych książąt z prośbą o ogłoszenie na Ich ziemiach.
Wysyłam do wiadomości straży miejskiej i urzędników, żeby proces mógł przebiegać płynnie.
Strony: 1